Denumirea de suculente provine de la cuvântul latinesc ,,sucus”, care înseamnă suc.
Suculentele sunt plante foarte bine adaptate la secetă, care reţin apă în frunzele, tulpinile sau rădăcinile lor, de unde şi denumirea de plante ,,cărnoase”. Îşi au originile în zonele secetoase, precum deşerturile, însă sunt şi specii care provin din zone alpine, zone forestiere sau zone tropicale cu umiditate redusă.
Datorită rezistenţei ridicate faţă de zonele secetoase, suculentele sunt încadrate ca fiind plante *xerofite (cu mici excepţii), cu caracteristici precum: organe sau tulpini ce reţin cantităţi mari de apă, spini sau ţepi, frunziş ceros sau păros, rădăcini scurte, sau chiar lipsa frunzelor. Există şi la noi în ţara plante xerofite, precum murul (Rubus fruticosus), migdalul pitic (Prunus tenelle), osul iepurelui (Ononis spinosa), iasomia (Jasminum communis), pălămidă (Cirsium arvensis) etc.
Sunt renumite pentru formele lor diversificate şi atractive pe care nu le găsim la alte specii de plante, pentru culorile spectaculoase pe care le expun în anumite condiţii, dar şi pentru înflorirea deosebită.
În timp ce majoritatea speciilor de suculente preferă zonele călduroase, există şi specii rezistente la temperaturi scăzute, precum Sedum, Sempervivum, Jovibarba, Opuntia şi Saxifraga.
Cele mai cunoscute specii de suculente sunt Agave, Yucca, Aloe, Bromeliad, Sedum, Sempervivum, Echeveria, însă există peste 50 de familii încadrate ca fiind suculente. Sunt crescute preponderent ca plante ornamentale, însă specii precum Aloe sunt crescute pentru extracţia sucurilor şi gelurilor din frunze, cunoscute pentru întrebuinţările şi beneficiile lor asupra organismului uman.
Nu de multe ori plantele suculente sunt asociate cu cactuşii, însă deşi prezintă caracteristici similare, plantele suculente nu fac parte din aceeaşi familie cu cactuşii. Cactuşii prezintă structuri mici, rotunde, numite areole, din care cresc spini, ramuri, peri sau chiar flori. Deşi multe dintre plantele suculente prezintă uneori aspecte similare cu cactuşii, în lipsa unor astfel de structuri (areole), acestea nu fac parte din familia cactuşilor (Cactaceae).
Fig. 1.0 Structurile alveolare ale cactuşilor, numite areole
sursa foto: album personal
O altă diferenţă o reprezintă provenienţa cactuşilor şi a plantelor suculente; cactuşii provin din zone restrânse ale emisferei vestice, din Alaska până în Chile, pe când plantele suculente provin din diferite colţuri ale lumii, în special America de Nord.
Aşadar, putem afirma faptul că toţi cactuşii sunt plante suculente, însă nu toate plantele suculente sunt cactuşi.
*xerofite = care traiesc in zone de seceta extrema.